Вследствие на нехайството на България и Северна Македония и обилните

...
 Вследствие на нехайството на България и Северна Македония и обилните
Коментари Харесай

Години борба и нищо: Защо домът на Димитър Талев в Прилеп се руши?

 

Вследствие на нехайството на България и Северна Македония и изобилните превалявания през последните седмици част от родната къща на писателя Димитър Талев, знак на българската история, се срина, оповестява БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

За това преди дни сигнализира и Виктор Стоянов от Фондация „ Македония “. „ Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (Агенцията за национална сигурност) посредством локален варварин, към този момент я събори. Справедливост не чакайте “, написа Стоянов.

 Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши 1 мин. Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши  Мъж е намушкал смъртоносно майка си 1 мин. Мъж е намушкал смъртоносно майка си  Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя? 4 мин. Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя?  Европа е изправена пред трагично горещо лято 3 мин. Европа е изправена пред трагично горещо лято  Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА) 1 мин. Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА)  Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София 2 мин. Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София  Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши 1 мин. Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши  Мъж е намушкал смъртоносно майка си 1 мин. Мъж е намушкал смъртоносно майка си  Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя? 4 мин. Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя?  Европа е изправена пред трагично горещо лято 3 мин. Европа е изправена пред трагично горещо лято  Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА) 1 мин. Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА)  Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София 2 мин. Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София

Къщата, в която Димитър Талев се ражда на 13 септември 1898 година, е първообразът на дома на семейството Глаушеви от „ Железният светилник “ - първия разказ от фамозната четирилогия на Талев.

Наследниците на Димитър Талев от години молят българските политици и държавници да запазят родната къща на един от най-достойните македонски българи. През март предходната година роднините на писателя за следващ път приканиха страната да откупи къщата на писателя в град Прилеп, Северна Македония.

Снимка: БГНЕС

Още през септември 2022 година БГНЕС сигнализира за положението на къщата в изявление със Снежана Аческа, която е настоящ притежател на постройката в Прилеп. Тогава тя изясни, че къщата-символ на българщината, се разрушава с всеки минал ден, и прикани българската страна да я откупи, с цел да бъде възобновена в достоверния си тип.

Интервюто с Аческа провокира стихия от страсти в обществото. Множество жители показаха подготвеност да оказват помощ на страната да я придобие, само че от този момент до през днешния ден на процедура нищо не се случи.

Още през предходната година наследниците на Димитър Талев за следващ път приканиха българската страна да откупи къщата

Димитър Талев се счита за връх в българската литература и един от най-популярните и най-четени писатели в България. Разкривайки душата си, предавайки цялата си креативна сила, Талев оставя зад себе си произведения с неизмерима големина и продължителност. Търпеливото му проучване и описването на събитията основават бурни разкази за едно време и едни ориси, които той сполучливо съживява.

В персонален проект изключително сложни за огромния публицист стават годините след преврата на 9 септември 1944 година Тогава той попада под ударите на по този начин наречената „ национална власт “ поради битката си за българска Македония. На млади години Димитър Талев се увлича от левите хрумвания, след това стартира да написа за българската идея в Македония. През 20-те и 30-те години на предишния век писателят подлага на критика както комунистическата идеология, по този начин и ролята на комунистическата партия и Коминтерна във връзка с битката в Македония.

Причината е положението на родната къща на създателя на „ Железния светилник “

Димитър Талев е част от десницата във Вътрешна македонска революционна организация в качеството си на основен редактор на вестник „ Македония “, един от доближените на Иван Михайлов. След затварянето на вестника от 19-майците, стартира да работи във вестник „ Зора “, чийто издател е един огромен български публицист от Прилеп Данаил Крапчев, погубен от комунистите.

 

Заради тази му активност и позиции след 9 септември Димитър Талев е изключен от Съюза на българските писатели, дружно с още 29 души, измежду които Фани Попова-Мутафова, Богдан Филов, Чавдар Мутафов, Змея Горянин, Любомир Владикин.

Впоследствие Талев е задържан и хвърлен в лагери в Свети Врач, Перник, Дупница до 1945 година, когато е освободен. През 1947 година във връзка на визитата на югославския деспот Йосип Броз Тито и във връзка на настоящата тогава концепция за основаване на южнославянска федерация, което на процедура значи България да се включи в Югославия и да се откаже от своя суверенитет, още веднъж е спретнат в лагерите. Обвиненията тогава против него са, че е изтъкнат михайловист, великобългарски шовинист.

Сградата, разказана в „ Железния светилник “ като дом на семейство Глаушеви, е изправена пред съсипия

Писателят прекарва доста тежки месеци в лагерите Богдановдол, Куциян, развива тежка язва и е на крачка от гибелта. Бил е заставен да яде варени зелеви кочани – диетата на концлагеристите. Непосилни за неговата физика и здраве са трудовите правила. Неговите сълагерници са му помагали да ги извършва, даже един път го избавят от сигурна гибел, когато отпаднал припада и е покрит от купчина въглища, само че по знамение го намират и оживява.

 

Димитър Талев оцелява откакто брачната половинка му скрито разтопявала бучки захар на карамел, слагала ги в буркани, от горната страна лепяла етикети и ги замаскирвала като медикаменти, и ги изпращала в лагера. Когато го пускат от лагерите, Талев се прибира при брачната половинка си изцяло отпаднал – жълто-зелен на разположение, с отекли крайници и на тегло 46 кг.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР